Datum: Predvidoma spomladi 2021
Lokacija: Intimni oder GT22
Partner: Moment

Predstava Palmyra je nastala z mislijo na uničenje starodavnega sirskega mesta z istim imenom. Palmyra raziskuje politike uničenja ter psihologijo maščevanja in tistega, čemur pravimo barbarsko. Občinstvo vabi k odmiku od populističnih novic in nudi razmslek o Siriji, civilizaciji in razpadu odnosov.

Starodavno mesto Palmyra je bilo eno najbolje ohranjenih na svetu. Turisti z vsega sveta so občudovali znamenita templja Bel in Baalshamin ter Slavolok zmage. Leta 2015 je nadzor nad mestom prevzel ISIS, uničil templje, izropal ogrobove in uporabil amfiteater za izvajanje usmrtitev.

Leto kasneje, ko je bil ISIS odstranjen iz mesta, so v amfiteatru uprizorili koncert z naslovom “Z molitvijo iz Palmyre: glasba oživlja starodavne zidove”. V nagovoru pred koncertom je nekdanji vodja londonskega simfoničnega orkestra Valery Gergiev dejal: “Naš koncert v Palmiri je poziv vsem, naj se združijo v miru in enotnosti ter delujejo proti zlu in terorizmu. (…) Protestiramo proti barbarom, ki so uničili spomenike svetovne kulture. Protestiramo proti usmrtitvam ljudi v tem amfiteatru.”

Predstava je bila premierno uprizorjena leta 2017 na Festivalu Edinburgh, kjer je prejela nagrado Total Theatre 2017 za inovacije in eksperimentiranje. Istega leta je prejela tudi Grand Prix festivala Stockholm Fringe, kritičarka Lyn Gardner (za The Guardian) pa je predstavo vključila med 10 najboljših gledaliških predstav leta 2017. Leta 2018 je predstava prejela narado žirije na FITT Festivalu Tarragona. Letos sta avtorja predstave Bertrand Lesca in Nasi Voutsas prejela nagrado Forced Entertainment.

Avtorja in nastopajoča: Bertrand Lesca in Nasi Voutsas
Fotografije: Alex Brenner
Dramaturgija: Louise Stephens
Oblikovanje svetlobe: Jo Palmer
Produkcija: Bertandnasi, Farnham Maltings (Edward Fortes & Hannah Slimmon), Anglija

Podpora: CroquisBCN (Barcelona), Bristol Ferment, MAYK, Tobacco Factory Theatres, Nuffield Southampton Theatres, Ovalhouse, HOME in Arts Council England.

*Pri izvedbi programa upoštevamo aktualne smernice in navodila v zvezi s preprečevanjem širjenja bolezni Covid-19. Pridržujemo si pravico do spremembe programa.