BACK TO THE BEAUTIFUL / NAZAJ K LEPEMU

Narodni dom
Nagib
8. november 2018 ob 19.00

Performativna instalacija je preplet poetičnih in političnih video podob, interaktivnih srečanj z občinstvom in utrinkov živega performansa, ki črpa iz kontradiktorne motivike vode, meje in lepote. Občinstvo se premika skozi participatorno instalacijo, ki poleg besedilnih, vizualnih in performativnih elementov vključuje tudi neposreden stik z vodo – ritualno umivanje rok in stekleničenje vode iz reke.

Gre za tretjo različico participatorno-performativne instalacije, ki je premiero doživela v Salzburgu leta 2017. Navdih za prvi projekt sta avtorici našli v neokrnjenem naravnem okolju reke Saalach, po kateri poteka meja s sosednjo Nemčijo, kar predstavlja potencialno območje mejnih napetosti. Leta 2018 sta ustvarili različico instalacije ob reki San Lorenzo, kjer se nahaja zadnja kitajska četrt v Santa Cruzu v Kaliforniji, ter z njo naslovili vprašanji zgodovinskih kitajskih migracij in ksenofobije v regiji. Za mariborsko predelavo instalacije sta avtorici zbrala podobje, vezano na obrežja reke Drave skozi čas, ki rezonira z raznolikimi podobami vodnih teles rek Saalach, San Lorenzo in Drave, ki jih avtorici povezujeta z lepoto, migracijami in/ali nacionalnimi mejami.

Performativna instalacija avtorjev Tomaža Simatovićain Tomaža Tomljanovićaje nastala v okviru projekta »Nazaj k lepemu« kot refleksija na temo opolnomočenja v kontekstu demonstracij, protestov in množičnih plesnih ritualov, kot sta bila recimo plesna kuga v srednjem veku ali kultura rejva. Rezultat njunega sodelovanja so performativne in participatorne instalacije, ki temeljijo na konceptih del(ovanj)a in sodelovanja. S pričujočim delom opozarjata na pomen sodelovanja kot strategije za opolnomočenje, obenem pa v kolaborativni kontekst vnašata zavedanje o pomenu in vrednosti lepote. Avtorja v središče svojega dela postavljata kodificirano besedilo, razstavljeno na zidu, ki ga udeleženci interaktivno-performativne instalacije s kombinacijo aktivnosti in refleksije strateško odkrivajo na predlagani »poti opolnomočenja«.


Zasnova, koncept in izvedba::  Sandra Chatterjee, Cynthia Ling Lee, Post Natyam Colllective, Tomaž Simatović in Tomaž Tomljanović

Foto: Hubert Auer


Gostitelj:  Nagib, Narodni dom Maribor


Finančno podporo so omogočili: Avstrijski kulturni forum Ljubljana, Mesto Munchen – oddelek za umetnost in kulturo, Mestna občina Maribor, Ministrstvo za kulturo RS