Moçambique (Mozambik)

Stara dvorana SNG Maribor
13. maj 2019 ob 20.00

Ko mlad mozambiški par v kratkem času izgubi dva otroka, si mati med prebolevanjem tragične izgube zaželi, da bi posvojila otroka. Ne kateregakoli otroka, temveč svojega nečaka. Sestra, ki živi na Portugalskem s svojima dvema otrokoma, ji tega ne dovoli. Pisana predstava iz Portugalske pripoveduje o portugalsko-mozambiški kolonialistični preteklosti in ljudeh, ujetih v politično situacijo. Kakšno bi bilo življenje otroka, ki bi odraščal v Mozambiku namesto na Portugalskem? V kaj bi odrasel in s čim bi se ukvarjal? Bi izbral enako pot? Kaj pa, če bi se vmes zgodila ekološka katastrofa? Ali politični preobrat v obeh državah? Manipuliranje z realnimi in izmišljenimi dogodki nastavlja poligon, po katerem ustvarjalci krmarijo s sila zabavnimi in zabavljaštva polnimi pevsko-plesnimi vložki.

Jorge Andrade in José Capela sta skupino mala voadora ustanovila leta 2003, istega leta je bila premierno uprizorjena tudi njihova prva predstava. Do danes so gostovali že na skoraj vseh celinah sveta. Leta 2018 je skupina vstopila v novo ustvarjalno obdobje, znotraj katerega si postavljajo vprašanja o odnosu med ustvarjanjem umetniških del in repertoarja, katere so specifike repertoarja, ki ga ustvari umetniška skupina, in kakšne predstave ustvari skupina, ki sestavlja tudi repertoar.

Predstava Mozambik je del skupnega programa MAMO abonma (partner Drama SNG Maribor).

Režiser Jorge Andrade
Izvajalci Bruno Huca, Isabél Zuaa, Jani Zhao, Jorge Andrade, Matamba Joaquim, Tânia Alves, Welket Bungué
Scenograf José Capela
Kostumograf José Capela z Aldino Jesus
Oblikovalci videa ANIMA, Bruno Canas
Oblikovalca glasbe Rui Lima, Sérgio Martins
Oblikovalec svetlobe Rui Monteiro
Fotograf José Carlos Duarte
Asistent Francisco Campos Lima
Producentka Joana Costa Santos
Vodja komunikacije in odnosov z javnostjo Jonathan da Costa
Organizatorka Vânia Rodrigues
Podpornika Centro Cultural Português – Maputo/Instituto Camões, Hotel Peninsular
Zahvale Agostinho Félix Trindade, Alessandra de Silos Brito, Alexandre Zhao, Amilton Alissone, Dai Jing Zhen, Ekaterina Solomina, Filipe Branquinho, Graça Sousa, Luís Santos, Pia Kramer, Rita Couto, Vanda Marques, Vitor Pinto, Zhao Jia Liang
Umetniška rezidenca Espaço do Tempo
Koprodukcija Teatro Municipal Maria Matos, Teatro Municipal do Porto, Teatro Viriato